Bajban a fejlett világ – ábrán mutatjuk a legújabb demográfiai trendeket

Szerző: | 2023. július. 2. | Geopolitika, Világgazdaság

Változatlanul akut probléma – főként a fejlett világ országaiban – a népesség elöregedése. Figyelemre méltó Kína esete, ahol hosszú idő után először csökkent érdemben a népesség, ami többnyire az évtizedes egygyermekes politika rovására írható. Ezzel Kína helyett India lett a világ legnépesebb országa. Van visszaút a fejlett világ számára?

A friss demográfiai trendek és adatok egy sor fontos dologra hívhatják fel a figyelmünket. Így igen érdekes következtetéseket vonhatunk le egy ország termékenységi és halálozási rátájából, bizonyos politikák népességre gyakorolt hatásáról. 

A népesedési piramisokkal történő ábrázolás – más néven korfa – az egyik legszemléletesebb módja annak, hogy bemutassuk a hasonlóságokat és különbségeket.

A népesedési piramisok három kategóriába sorolhatók:

  1. Vannak, amelyek népességnövekedést mutatnak. Ezek a hagyományos „piramisszerű” formájukról ismerhetők fel, széles alappal és keskeny csúccsal, és olyan népességet tükröznek, ahol a magas születési ráta mellett magas a halálozási ráta is (fejlődő országok).
  2. Vannak, amelyek egyértelműen mutatják az elöregedést: a keskeny alappal, és a piramis vastagabb középső, valamint felső részével a lakosságnak alacsony a születési rátája és hosszú a várható élettartama (fejlettebb gazdaságok).
  3. Vannak olyan korfák is, amelyek nagyjából állandó népességet mutatnak: ezek a népesség korcsoportok közötti egyenletes eloszlását jelenítik meg. Gyakran az újabban a fejlődés útjára lépett országokban találhatók, ahol a születési és halálozási arányszámok stabilak.

Az egyes népességpiramisok nem kőbe vésett ábrák, hanem vizuális pillanatképek egy-egy nemzet jelenlegi demográfiai megoszlásáról, amelyet az ingadozó születési és halálozási ráták, a bevándorlás és a szociálpolitika változásai is alakítanak.

A rohamos népességnövekedést mutató országok (Afrika) piramisalakú korfája előnyt jelent sok szempontból, hiszen nagyobb a fiatalok és a munkaképes korúak száma. Azonban ez az előny semmissé válhat, ha például a munkahelyek növekedése nem tud lépést tartani a megnövekedett kereslettel.

Mik a kockázatok?

A népesség elöregedését, csökkenését szemléltető piramisokkal rendelkező országok, mint például Japán vagy éppen Magyarország, azzal a kihívással szembesülnek, hogy a túlméretezett öregedő népességüket csökkenő munkaképes korú népességgel kell eltartaniuk. Bár a bevándorlás és a születési ráta növekedése rövid és hosszú távon segíthet, ezeknek az országoknak meg kell találniuk a termelékenység növelésének a módját.

Gigászok: Kína és India

Az idén India megelőzte Kínát a világ legnépesebb országaként.

Ha összehasonlítjuk a két nemzet népességpiramisát, láthatjuk, hogy India a fiatal és munkaképes korú emberek erős bázisát tartalmazza, szemben Kína szűkebb népességpiramisával, amely magasabb átlagéletkort is mutat.

Ezt a demográfiai különbséget nagyrészt Kína egygyermekes politikája alakította ki, amelyet 2021-től háromgyermekesre lazítottak. Az előbbi eredményeként Kína teljes termékenységi rátája ma 1,2 körül van, szemben India 2,0-jával.Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy főként a fejlett világ van gondban a demográfia szempontjából, hiszen fokozatosan öregszik a népességük, és ez többek között a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát és a gazdasági növekedést is veszélybe sodorhatja. A fejlett világ kormányainak két választása van ezen tendenciák lassítására: vagy migrációval pótolják a kieső munkaképes lakosságot, vagy elkezdik ösztönözni a gyermekvállalást különböző kedvezményeket biztosítva, ahogy teszi azt Magyarország, és a közelmúltban elkezdte Japán is.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn